Aanleverspecificaties voor drukwerk

Details over onze aanleverspecificaties voor drukwerk vind je hieronder.
Bij uitzonderingen, zoals speciale promotie artikelen of drukwerk producten zoals pennen of beurswanden, zullen wij je persoonlijk voorzien van de juiste aanleverspecificaties.

Zorg dat het formaat van je drukwerk precies de afmeting heeft van het gebied dat je wil bedrukken. Dit is ook het eindformaat van het drukwerk, oftewel het gebied dat je overhoudt nadat we je product op maat hebben gesneden.

Zorg ervoor dat teksten, logo’s en afbeeldingen minstens 5 millimeter staan binnen het gebied dat je wil laten drukken. We kunnen kleine verschuivingen van materialen op onze drukpersen namelijk niet altijd voorkomen. Door belangrijke elementen in je ontwerp binnen de veiligheidsmarge te plaatsen, weet je zeker dat deze bij het snijden van je product niet verloren gaan.

Je herkent de veiligheidsmarge op de afbeelding hiernaast aan de blauwe rand.

Drukwerk zoals brochures of visitekaartjes snijden we op formaat nadat het van de pers rolt.

Wij hanteren hierbij standaard een snijmarge van 3 millimeter. Zorg dus altijd voor 3 millimeter snijmarge, of afloop, in je ontwerp. Storende fouten zoals witte snijranden voorkom je door je ontwerp af te laten lopen in de snijmarge. Hou je snijmarge altijd vrij van tekst of andere belangrijke informatie.

Op de afbeelding zie je de snijmarge weergegeven als donkerblauwe rand.

In je opmaakprogramma kun je kiezen met welk kleursysteem je gaat werken: CMYK of PMS. Het juiste kleurprofiel is afhankelijk van de druktechniek die je wil gaan gebruiken.

CMYK

CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Dat zijn de kleuren inkt die we gebruiken voor full color drukwerk.

Wil je jouw ontwerp in full color laten drukken? Let dan goed op de volgende punten:

  • Wanneer je alle percentages cyaan, magenta, yellow en key bij elkaar optelt, mag het getal dat je krijgt nooit hoger zijn dan 280%. Drukwerk met een hogere kleurdekking dan 280% kan gaan vlekken.
  • Werk je met een percentage van een kleur? Gebruik dan minstens 10% dekking. Bij een lager dekkingspercentage valt de kleur namelijk geheel weg.

PMS staat voor Pantone Matching System. Elke PMS-kleur heeft een unieke code. Zo weet onze drukker precies welke kleur hij moet gebruiken. PMS-kleuren worden veel gebruikt in huisstijlen en logo’s.

Wil je jouw ontwerp in PMS afdrukken? Let dan goed op de volgende punten:

  • Gebruik altijd één, twee, drie of maximaal vier PMS-kleuren
  • Gebruik bij tinten (kleurpercentages) minstens 10% kleurdekking. Bij een lagere dekking valt je bedrukking geheel weg.

DPI, het aantal dots per inch, bepaalt de resolutie van je bestand. Hoe lager het aantal DPI, des te minder scherp is het resultaat. Daarom is het belangrijk dat je je drukwerk bij ons aanlevert op minimaal 300 DPI.

Lever je drukwerk altijd aan als PDF. Word (doc), Powerpoint (ppt), Excel (xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

Is je ontwerp klaar? Exporteer het dan als PDF. Controleer altijd de volgende zaken:

  • De preset: kies altijd voor PDF/X-a:2001
  • Het kleurprofiel: kies hier voor Fogra 39

Upload je bestand altijd zonder snijtekens of andere printmarkeringen. Let er wel op dat de snijmarge goed zichtbaar is in je PDF.